Het is een dilemma waar je tegenaan loopt: een bepaalde collega mag wel eens wat aan zijn gezondheid doen. Zowel fysiek als mentaal. Natuurlijk, in hoofdlijnen zijn er eigenlijk nauwelijks problemen. Je collega is zelden ziek en ook de rest van zijn ongezonde leefstijl lijkt nauwelijks invloed op je te hebben.
Enorm vervelend, temeer omdat je juist keihard moet werken om gezond te leven: iedere 100 gram chocolade lijkt aan te zetten tot een gewichtstoename van een kilo en ondanks de vele hardloopkilometers nemen de fysieke klachten de laatste tijd eigenlijk alleen maar toe in plaats van af. Paradoxaal, of niet? Troost jezelf, velen maken het mee. We kennen allemaal het verhaal dat roken slecht is voor de mens, maar dat juist de rokers die je kent ruim negentig jaar worden. Wees gerust, gezond leven levert veel op, al zullen de uitzonderingen altijd aandacht trekken.
Zo ook je collega: “ik leef maar één keer, dus ik neem het ervan!” Als je tegen hem zou zeggen: “Ga eens gezonder leven”, dan krijg je waarschijnlijk een antwoord terug dat het toch eigenlijk wel goed met hem gaat. Deze discussie ga je waarschijnlijk ook niet winnen, met welke voorbeelden of onderzoeken je ook aan komt zetten. Deze persoon moet zelf tot dit inzicht komen, want alleen dan zal hij besluiten nemen die hem iets opleveren met het oog op gezonde leefstijl.
Maar, hoe dan? Iemand moet met zichzelf worden geconfronteerd, maar hij wil dit niet van een ander horen. Daarvoor zijn er diverse tools ontwikkelen. Wij gebruiken hiervoor onze Health Check. De Health Check is een digitale vragenlijst welke ingaat op verschillende leefstijlfactoren, zoals bewegen, voeding en stress. Maar ook op de veranderbereidheid van degene die hem invult. In de praktijk komen hier vaak verrassende uitslagen uit, de ogen van de medewerker gaan open en belangrijker nog: er kan een passend aanbod worden gedaan.
Dat is anders dan in het verleden. Toen was bedrijfsfitness het heilige goed: “Gezonder worden? Ga meer bewegen! Vanaf nu kun je fitnessen met korting….”. Wat denk je zelf? Iemand die een hekel heeft aan fitness, zou hij wel gaan fitnessen als hij korting krijgt? Precies! Bewustwording, dat is het toverwoord anno nu. Bewustwording zorgt namelijk voor reflectie en actie. Het succes is daarmee vele malen hoger voor de bewuste persoon. Dat zorgt dan weer voor meer geluk en minder stress. Dubbele winst toch?
Arendse Company Care luistert naar de medewerker en kiest daarbij voor behapbare, stapsgewijze, persoonlijk afgestemde diensten. Hij bepaalt dan zelf wat goed voor hem is. Wij zorgen actief voor gezonde medewerkers. Benieuwd hoe we dit doen? Neem dan een kijkje op onze website.