Vier op de vijf cao’s bevatten afspraken over duurzame inzetbaarheid

Vier op de vijf cao’s bevatten afspraken over duurzame inzetbaarheid

Gezonde medewerkers

Vier op de vijf vorig afgesloten cao’s bevatten afspraken over de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN. Van deze afspraken profiteren zowel de werkgever als de werknemer. Vooral regelingen over flexibele inzet en werkuren blijken populair. Ook worden steeds vaker regelingen getroffen die werknemers die mantelzorg verlenen, kunnen helpen. AWVN is als arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers betrokken bij de 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

AWVN meldt verder een groei van het aantal banenplannen, bijvoorbeeld voor mensen met een arbeidsbeperking. In 46 procent van de cao’s werd daarover een afspraak gemaakt in 2015, tegenover 33 procent in 2014. Afgelopen maand kwamen 32 cao’s tot stand, een normaal aantal voor de laatste maand van het jaar, waaronder een aantal grote akkoorden voor in totaal 440.000 werknemers. Zo bereikten de supermarkten, de politie en PostNL bijvoorbeeld een akkoord.

Ook in 2016 is duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp van gesprek. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid. Wie aan de slag gaat met de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de medewerkers, plukt daar direct de vruchten van. Het werkplezier stijgt, het ziekteverzuim daalt en de arbeidsproductiviteit wordt hoger.

Bron: duurzameinzetbaarheid.nl