Hoe houd ik mijn bedrijf gezond? 5 tips!

Hoe houd ik mijn bedrijf gezond? 5 tips!

Gezonde medewerker

Een gezond bedrijf met fitte, energieke medewerkers die amper verzuimen. Een droom voor veel ondernemers. Maar het mooie is, het is niet een kwestie van geluk, een groot deel ervan heb je zelf in de hand. Je kunt zelf invloed uitoefenen op de gezondheid van je medewerkers, en daarmee je bedrijf.

1. Gezond = vitaal
Voor een gezond bedrijf heb je gezonde medewerkers nodig. Maar wanneer zijn medewerkers gezond? Met medisch in orde zijn ben je er nog niet. Gezonde medewerkers hebben plezier in hun werk en worden ondersteund om fysiek en privé gezond te blijven.

2. Toon interesse
Laat je medewerkers zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt. Dat is meer dan een schouderklopje geven omdat ze er zoveel zijn. Laat zien dat je echt om hun welzijn geeft en bied je medewerkers mogelijkheden om ook gezond te blijven zoals bijvoorbeeld bedrijfsfitness.

3. Inventariseer risico’s
Zorg dat je met regelmaat een risico-inventarisatie- en evaluatie laat uitvoeren, je kunt hier echt je voordeel mee doen. Dit geeft je een goed inzicht in de risico’s binnen je bedrijf, ook op het gebied van gezondheid van je medewerkers.

Op basis hiervan kun je een goed beleid opzetten op het gebied van gezondheidsmanagement. Bij kleinere bedrijven spreekt dit meestal voor zich, maar grotere bedrijven (vanaf 50 medewerkers) doen er goed aan beleid op te zetten rondom gezondheidsmanagement.

4. Preventie
Behalve je te richten op de risico’s, is het mogelijk nog belangrijker om je te richten op preventie en je ‘gezonde’ medewerkers, bijvoorbeeld via een vitaliteitsprogramma. Houd je gezonde medewerkers gezond, dan kun je daarmee een dempend effect uitoefenen op verzuim, zorgen voor productieverbetering, efficiency en imagoverbetering. En daarmee: zorgen voor een gezond bedrijf.

5. Periodiek medisch onderzoek
Om de gezondheid van je medewerkers in de gaten te houden, kun je ze bijvoorbeeld een periodiek medisch onderzoek aanbieden. Daarmee laat je zien dat je gezondheid hoog in het vaandel hebt staan. Het risico hiervan is dat vaak alleen ‘gezonde medewerkers’ hieraan meedoen zodat ze een bevestiging krijgen van wat ze eigenlijk al weten: dat ze gezond zijn. De mensen die dat niet zijn, vrezen vaak voor de uitslag en doen daarom vaak niet mee aan deze niet-verplichte onderzoeken. Goede communicatie over het nut en de noodzaak van deze onderzoeken is daarom van groot belang.

Gratis eBook: In 10 stappen naar een gezonde gedragsverandering op het werk

Vaak beginnen bedrijven vol energie en enthousiasme met het uitvoeren van hun (goede) voornemens om werknemers te ondersteunen bij hun duurzame inzetbaarheid. Maar wat is er nu nodig om dit tot een succes te maken? Wij hebben 10 tips in een eBook opgesteld voor een succesvolle implementatie van aanpakken gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl op het werk.

Klik hier om het eBook te downloaden>>