'Werknemers niet bewust van gevaren zitgedrag op de werkvloer'

‘Werknemers niet bewust van gevaren zitgedrag op de werkvloer’

Als Nederland een gezondere levensstijl op de werkvloer wil realiseren is er volgens het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport een omslag nodig in zowel de sociale werkomgeving als de fysieke werkomgeving.

Volgens cijfers van het CBS zit een fulltime medewerker gemiddeld ruim vier uur achter zijn computer. Dat getal loopt op tot circa zeven uur in de informatie- en communicatiesector en 6,5 uur in de financiƫle dienstverlening.

In feite ligt het aantal volgens Peter-Jan Mol, adviseur van Kenniscentrum Sport, nog veel hoger. “Als je het over een hele dag bekijkt, dan zit het merendeel boven de tien uur. Waar je ook komt, je krijgt als eerste een zitplaats aangeboden. Of het nu bij de huisarts is, wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer of naar een verjaardag gaat. Alles is gericht op zitten.”

Zitten op kantoor










Bewegen
Van 11 tot en met 15 april vond de tiende editie van de Nationale Traploopweek plaats. Dit jaar deden circa driehonderd bedrijven mee aan het initiatief dat is bedoeld om bewustwording te creƫren rondom het zitgedrag op de werkvloer in Nederland.

“We weten dat naar schatting in 2025 zo’n 1,3 miljoen mensen diabetes zullen hebben. Daarvan heeft 90 procent diabetes type 2. Die groei moet worden afgeremd”, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.

Volgens Dessing is het belangrijk een focus te leggen op de werkvloer omdat hier veel winst valt te behalen. Het probleem wordt nu nog onderschat. “Mensen zijn totaal niet bewust van de negatieve gevolgen. De effecten op de gezondheid van veel en vaak langdurig zitten is volgens Engels onderzoek even slecht als roken.”

Verandering
Om een omslag te maken is het niet alleen voldoende om de fysieke werkomgeving te veranderen door werknemers faciliteiten als zit-sta tafels of bureaufietsen, een soort hometrainer in de vorm van een bureaustoel, te bieden.

“Zitten is gewoontegedrag. De sociale werkomgeving moet binnen een bedrijf ook aangepast worden zodat mensen niet raar opkijken als iemand gaat staan”, vertelt Mol. “Als er geen communicatie rondom zo’n zit-sta tafel komt, dan zie je dat maar een paar mensen daar gebruik van maken. Leidinggevenden moet daar het goede voorbeeld in geven.”

Daar sluit Dessing zich bij aan. “Mensen moeten verleid worden hun gedrag aan te passen. Trappenhuizen zijn vaak niet leuk ingericht. Het moet ook een leuke plek zijn om te lopen. Het moet niet vies ruiken, goed verlicht zijn of er kan kunst aan de muur hangen. Het is al een goed begin als trappenhuizen vindbaar zijn binnen een bedrijf.”

Volgens Mol is het nodig dat er meer onderzoek komt naar de gevolgen van zitgedrag. Het moet duidelijk worden wanneer te lang zitten schadelijk is en of staan wel voldoende is. “Er zullen nog veel onderzoeksresultaten moeten komen om duidelijkere richtlijnen aan bedrijven te kunnen geven.”

Bron: Nu.nl