Tips om ongezond gedrag bespreekbaar te maken

Tips om ongezond gedrag bespreekbaar te maken

Ongezond gedrad kantoor

Jij hebt het besluit genomen om gezonder en bewuster te gaan leven, maar een aantal collega’s niet. Indirect geven ze aan dat ze het wel best vinden zo. Jij zou het graag anders zien, maar hoe begin je hier nu over? Als iemand weer eens een broodje kroket in de kantine haalt, dan kun je niet roepen: “Nou nou, je kunt wel zien waar het van komt!” Of je dit nu wel of niet grappig bedoelt, je kunt anderen hier enorm mee kwetsen.

Een sociaal onveilige omgeving kan ervoor zorgen dat een medewerker depressief wordt of een lager zelfbeeld krijgt. Dit heeft als gevolg dat iemand zich slechter voelt en in een neerwaartse spiraal terecht komt. Dat willen we natuurlijk voorkomen.
Daarom een aantal tips hoe je ongezond gedrag bespreekbaar kunt maken:

Kies voor het juiste moment. In een kantine of tijdens een bedrijfsborrel beginnen over gezond leven lijkt niet echt heel tactisch. Op dat moment confronteer je iemand ten overstaande van anderen met zichzelf en dat heeft vaak het averechtse effect. Kies dus voor een rustig moment, 1 op 1, in privacy.

Neem waar, maar oordeel niet. Je kunt aangeven wat je opvalt, maar je mag in geen geval een relatie leggen met het hoe en waarom. Dat mag de collega zelf vertellen.

Zorg voor een dialoog. Geef je collega de ruimte om antwoord te geven en ga niet zaken voor hem invullen.

Laat zien dat je er open voor staat hulp te bieden. Creëer een veilige haven ook al wil iemand niet direct geholpen worden. Het is goed voor de medewerker om te weten dat áls er wat is, dat hij/zij bij jou terecht kan.

Dit soort constructieve gesprekken zorgen ervoor dat leefstijlproblematiek een gespreksonderwerp wordt en dat gezonde leefstijl een anker van het bedrijf kan worden.

Vraag nu een gratis Quickscan aan
Wil je werken aan duurzame inzetbaarheid en een gezonde bedrijfscultuur, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Vraag dan hier een gratis Quickscan aan>>